17 Nisan 2012 Salı

İÇANADOLU YÖRESİ


İç Anadolu Bölgesi

İç Anadolu Bölgesi, Anadolu'nun orta kısmında yer alan Türkiye'nin yedi coğrafi bölgesinden biridir. Bu konumu sebe­biyle bu bölgeye Orta Anadolu da denir. İç Anadolu Bölgesi'nin yüz ölçümü 151.000 km² olup bu alan Türkiye topraklarının %21'ini kaplar. Doğu Anadolu'dan sonra ikinci büyük bölgemizdir. Güneydoğu Anadolu Bölgesi dışında diğer bölgelerin hepsiyle komşudur. Aynı zamanda Türkiye'de tahıl ambarı olarak da anımsanır.


YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ



Bölge, yeryüzü şekilleri bakımından sade bir görünüme sahiptir.
Yer şekilleri çeşitlilik göstermez. Engebe­li araziler fazla olmadığı için, kara ve demiryolu ulaşı­mına oldukça elverişlidir. Bölgenin çoğu yerinde ge­nellikle 1000 m yükseltiye sahip düzlükler bulunur.En alçak yerleri olan Sakarya ve Kızılırmak vadilerindeki yükselti 700 m civarındadır.
Bölgenin güneyinde Kuzeydoğu-güneybatı doğrultusunda uzanan dağlar volkanik kökenli dir. Başlıcaları; Hasandağı, Karacadağ, Karadağ, Erciyes Dağı ve Melendiz Dağları'dır.

ERCİYES DAĞI

Türkiye’nin en yüksek dağlarından olan Erciyes, Kayseri’nin güneybatısında tek kütle olarak yükselir. Erciyes’in doruğu genel görünümü ile bir kubbeyi andırır. Sel yatakları ile derin biçimde yarılmış, yer yer üst üste kubbelerden ve sırtlardan oluşmuş doruklarında, kabaca doğu-batı doğrultulu bir sağrı uzanmakta ve bu sağrı üzerinde iki tepe bulunmaktadır. Bunlardan biri olan 3917 m. yükseklikteki Büyük Erciyes, aynı zamanda dağın doruğunu oluşturur.

HASAN DAĞI

Hasandağı deniz seviyesinden 3268 m yüksek olan tepesiyle bir volkanik dağdır Büyük Hasan ve Küçük Hasan Dağı olmak üzere iki büyük krateri vardır. Bu dağ Aksaray ve Niğde il sınırları içerisinde yeralmaktadır. 1750. metresine kadar meşe ormanlarıyla kaplıdır. Dağın eteklerinde ve çevresinde çeşitli Türk boyları ve özellikle de Yörükler yaşarlar.
Dağın eteklerinde Antik Roma şehri  (Viranşehir)bulunmaktadır. Erciyes Dağı'ndan sonra İç Anadolu Bölgesinin en yüksek dağıdır

 KONYA OVASI
 Konya Ovası Türkiye'nin en büyük ovasıdır. Bu ova ülkenin tarım alanlarının yüzde 17'sini karşılar. Konya - Karapınar arasında kuzeybatı - güneydoğu, Karapınar -Bor arasında güneybatı - kuzeydoğu doğrultusundadır. Bu iki kesim kısmen volkanik bir eşikle ayrılır. Ovanın alçak kesimleri, yeni alüvyonlar arasında yazın kuruyan bataklıklarla kaplıdır  






KONYA OVASI

 TUZ GÖLÜ

Türkiye'nin İç Anadolu Bölgesinde bir göl. Ankara, Konya, Aksaray sınırlarının kesiştiği yerde olup bir kısmı Konya ili sınırları içerisinde yer almaktadır. Tuz Gölü Türkiye'nin yüzölçüm olarak ikinci büyük gölüdür. Derinliği 12 m. civarındadır. Yaz mevsiminde buharlaşmanın etkisi ile alanı oldukça küçülür. Kuruyan kesimlerde tuz tortulları meydana gelir. Türkiye'nin tuz ihtiyacının bir kısmı buradan temin edilir.


Akşehir-Eber Gölü
Akşehir ilçesinin yanında İç Anadolu Bölgesi'nde bulunan bir göldür.Alanı 353 km2 'dir. İdari olarak Konya ve Afyonkarahisar illeri sınırları içerisinde yer almaktadır. Türkiye'nin 5. büyük gölüdür





YÖRENİN TURİSTİK YERLERİ


 İç Anadolu Bölgesi, sağlık turizmi de gelişmiştir. Özellikle Eskişehir, Ankara, Konya, Niğde, Kayseri illerinde kaplıcalar bulunmaktadır. Bu yerleşim merkezlerinde bu maksatla kurulmuş dinlenme ve konaklama tesisleri yer alır. Bölgedeki Erciyes ve Elmadağ kayak turizmi açısından gelişmiş yerlerdir. Bölgede özellikle Ankara'da bulunan Anıtkabir, Atatürk müzesi, Etnografya müzesi insanların en sık uğradıkları yerler arasında yer almaktadır.


PERİBACALARI

Vadi yamaçlarından inen sel sularının ve rüzgarın, tüflerden oluşan yapıyı aşındırmasıyla "Peribacası" adı verilen ilginç oluşumlar ortaya çıkmıştır.
Sel sularının dik yamaçlarda kendine yol bulması, sert kayaların çatlamasına ve kopmasına neden olmuştur.





MEVLANA TÜRBESİ


 Selçuk mimarisinin ve 'türk çadiri' türünün en güzel örneklerinden biri de Konya'daki Mevlana Türbesi'dir. Mimar Tebrizli Bedretten tarafindan 1274 yilinda yapilan bu türbenin kubbesi 16 dilimden olusan bir huni seklindedir. Içi disi çini döseli, duvarlari çok degerli yazilarla süslüdür.





ANITKABİR




                                                            YÖRESEL LEZZETLER


                                                       *ÇİĞ BÖREK(ESKİŞEHİR) 

*DÜĞÜN PİLAVI(KONYA)
*NİĞDE TAVASI
*ETLİ EKMEK(KONYA)*
*HOŞMERİM(ÇANLIRI)
*HURMA TATLISI(SİVAS)
*KARA KIZ KÖFTESİ
*KUZU TANDIR(KONYA)
*KAYSERİ MANTISI
*MUMBAR(AKSARAY)
*KEŞKEK(ÇORUM)
*TATAR BÖREĞİ(ESKİŞEHİR)
*YAĞLAMA(KAYSERİ)
*ARABAŞI(ESKİŞEHİR)






YÖRENİN TARIM ÜRÜNLERİ

Tarım ürünleri içinde tahıllar başta gelir. Türkiye genelinde tahıla ayrılan toprakların yarıya yakını bu bölgededir. Yer şekilleri ve iklim koşulları tahıl tarımını öne çıkarır. Düzlüklerin geniş yer kaplaması makineli tarımı kolaylaştırmıştır.
Bölgenin sulanabilen bölümlerinde şeker pancarı tarımı yapılır. Buğday, şeker pancarı ve elmanın en fazla üretildiği bölgedir. Şeker pancarının özellikle Konya, Ankara, Eskişehir, Kayseri ve Niğde gibi şeker fabrikalarının bulunduğu yerlerde ekimi yapılır.




Şeker Pancarı
Elma
Armut
Sebze (baklagiller – fasulye, nohut, mercimek, bakla)
Ayçiçeği
Badem
Patates
Tahıl (özellikle buğday,arpa,çavdar,yulaf)





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Blog Listem

Popüler Yayınlar

Blog Arşivi

İzleyiciler